""

2014.12.11 - 2015.02.01

Radio Cineola – The Inertia Variations

En installation på Röda Sten Konsthalls tak, som består av ljudkonst, ljus, film och skulptur.

Radio Cineola – The Inertia Variations’ är ett internationellt samarbete som utgår från dikten ‘The Inertia Variations’ av John Tottenham.

Installationen innehåller en nio meter hög upplyst stålskulptur, inspirerad av Sukhovtornet i Moskva, vilket beställdes av Lenin och som var det första radiotornet som kunde nå hela Sovjetunionen.

Skulpturen är en symbol för ‘Radio Cineola’, en imaginär kortvågsstation som kan nås över hela världen, och som inspirerats av 20-talet och kalla krigets kortvågsradio – ett medium som traditionellt använts för statlig propaganda, men också ett revolutionärt verktyg för rebellstyrkor.

Skulpturen, av arkitekten Jacob Sahlqvist  och smeden Lars Lincoln placeras på taket till Röda Sten Konsthall. Ljusdesignen har skapats av ljuskonstnären Kate Wilkins och installationen innehåller även ljudlandskap och ny musik från Matt Johnson (THE THE) och visuell konst av regissören Johanna St Michaels.

Det mörka och humoristiska diktverket The Inertia Variations skildrar skuggan i vår västerländska, målinriktade tankestruktur –ofta väl dold i offentligheten: apati, rädsla för misslyckande, lathet, slöseri med tid och hur vi ljuger för oss själva för att slippa konfronteras med för mycket verklighet.

Dikten kan ses som en skildring av en individs kreativa blockeringar och hens strid mot inre demoner, men på ett samhälleligt plan, visar den också svårigheten med att nå ut och göra sin röst hörd i samhället.  

I vår tidsålder med ett obevekligt nyhetsflöde och manisk aktivitet på sociala medier, sugs den mänskliga rösten lätt ned i en tsunamin av global masskommunikation. Även om individen ifrågasätter utvecklingen och försöker göra alternativa budskap hörda riskerar vi att helt enkelt absorberas av systemet – och bara bli en del av den ständigt ökande kakafonin av bakgrundsbrus.

Det här är första "sändningen" från The Inertia Variatons, ett transmediaprojekt som kommer att resa mellan Sverige, Storbritannien och USA.

 

Matt Johnson / THE THE - sångare och kompositör

THE THE är en Brittisk multi-media grupp som bildades 1979 av låtskrivaren Matt Johnson. Åtskilliga projekt genom åren har involverat samarbeten med filmskapare, fotografer, konstnärer, poeter och författare så väl som musiker. THE THE har ofta skapat kontrovers och debatt med det politiska innehållet i sina texter. www.thethe.com

Johanna St Michaelsdokumentär och konstfilmsregissör

Det Göteborgsbaserade fillmbolaget Saint Michaels Productions producerar och regisserar huvudsakligen dokumentär, experimentella filmer och konstinstallationer med emfas på nära personliga historier. Johanna St Michaels teman kretsar kring existensiella, sociala och politiska frågor. Hon blandar gärna olika konstformer och hennes filmer har prisbelönats både i Sverige och internationellt. www.saintmichaelsproduction.se

Kate Wilkinsljusdesigner

Kate Wikins har en vidsträckt erfarenhet av scenisk och arkitektonisk ljussättning och hennes arbeten sträcker sig från det lekfulla och intima till storskalig dramatik. Hon tog examen i Theatre design 1991, och har sedan dess bland annat arbetat med band som U2 och Depeche Mode samt olika företag. Hennes mest kända arbeten inkluderar öppningen av Tate Modern i London. www.katewilkins.com

Jacob Sahlqvistarkitekt

Jacob Sahlqvist är prisbelönt arkitekt från Göteborg. I sitt arbete har han fokuserat på physical branding för globala företag tillsammans med ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbara lösningar.

Lars Lincoln – smed

Lars Lincoln är en av drivkrafterna bakom Boll smedja i Göteborg. I sitt yrkesliv attraheras han av komplexa utmaningar med höga krav på estetik, teknik och hållbarhet. Hans konstruktioner är avskalade, enkla, vackra och vetenskapligt utformade.

John Tottenham poet

John Tottenham är författare till en bok, The Inertia Variations, ett episkt och ständigt expanderande diktverk om hur man undviker arbete, misslyckande och lättja.

 

Saint Michaels Production AB är verkställande produktionsbolag för installationen The Inertia Variations.