2017-05-30

Mariangela Mendez Prencke blir ny curator

roda-sten-konsthall-mariangela

Mariangela Mendez Prencke kommer ursprungligen från Colombia där hon haft en rad uppdrag som curator och konstnärlig ledare vid ett flertal konstinstitutioner. Mendez Prencke har utöver sina uppdrag i Colombia också en omfattande internationell curatorisk praktik. I Sverige har hon under sommaren 2016 initierat och curaterat utställningen Du som jag på Havremagasinet i Luleå. Hon har även undervisat vid konstnärliga fakulteten, Universidad de los Andes i Bogota (Colombia).

”Vi är mycket glada att välkomna Mariangela till Röda Sten Konsthall. Vi är övertygade om att hennes curatoriska inriktning kommer erbjuda en intressant utveckling av vår verksamhet och den inriktning som formats de senaste åren. Mariangela har ett globalt intresse och perspektiv som även kommer att ha betydelse för konstscenen i Göteborg, Västra Götaland och i Sverige. Det är alltid roligt att erbjuda en plattform till konstprofessionella som är nya för den göteborgska samtidskonstscenen”. 
- Mia Christersdotter Norman, verksamhetschef Röda Sten Konsthall

“Jag känner mig mycket privilegierad att få möjligheten att bli en del av Röda Sten Konsthalls verksamhet. Konsthallen är en välkomnande mötesplats för konst och kulturella upplevelser med sin placering under Älvsborgsbron. En symbolisk placering i en samtid där gränser och klyftor mellan samhällen och människor ökar och samtidskonsten kan bygga broar och starta samtal. Jag ser fram emot att bidra med mina erfarenheter och kontaktnät till Göteborgs vitala kulturella miljö där Röda Sten Konsthall har en viktig roll”.
- Mariangela Mendez Prencke, tillträdande curator Röda Sten Konsthall

 

Bakgrund

Mariangela Mendez Prencke är född 1974 i Barranquilla, Colombia.

Mendez Prenckes curatoriska fokus är på samtidskonst och hon har en Master i Curatorial studies från Bard College, New York. Hon har arbetat som konstnärlig ledare för (Inter)National Salon of Artists i Medellín och som chef för Universidad de los Andes utställningsverksamhet i Bogotá. År 2015 publicerade hon boken Seduction: Extreme Realism in the 1970’s in Colombia. Hon mottog Sveriges författarfonds ettåriga arbetsstipendium 2016. Hon är för närvarande även doktorand i Philosophy, Arts and Critical Thought vid the European Graduate School i Schweiz.

 

Besök Röda Sten Konsthalls pressrum