2015-05-07

Medlemsresa Louisiana

Lördagen den 18 april besökte en grupp konstresenärer från Göteborg det danska konstmuseet Louisiana.Röda Sten Konsthall och Art College vid Folkuniversitetet samarbete och delade på en buss för 50 personer. Den ljuvligaste vårdagen i april gjorde resan precis till den där verklighetsflykten man annars bara drömmer om.
 
Louisiana
 
I arla morgonstund bordade vi bussen vid Centralen i Göteborg. Det är alltid lika spännande vilka typer av resenärer som letar efter sina bussar ställda mot diverse destinationer. Parisdamer kan samsas med hårdrocksungdomar. Närmare fyra timmar på motorvägen gick geschwint, både med egentid och med guidad information via mikrofon. En introduktion till konstmuseet och dess utställningar förberedde själva museibesöket. Exempelvis kan det vara intressant att veta upprinnelsen till namnet Louisiana: Markägaren och officeren Brun, som en gång byggde sin villa på platsen där museet nu står, gifte sig tre gånger och alla fruarna hette Louise!
 
Strax före klockan elva hängde vi på låset till Louisianas konstmuseum. Märk att fågelsången i entrékön var så kraftig att vi misstänkte en installation… Fyra stora namn hägrade, dock alla västerländska vita män: irländska Richard Mosses foto/film, brittiska David Hockneys teckningar, kanadensiska Jeff Walls ljuslådefotografier och brittiska Peter Doigs målerier. Höstens stora på Louisiana är en separatutställning med Yayoi Kusama. Vi fick ett smakprov i den permanenta utställningen - och det med besked! I ett rum av speglar reflekterades vatten och färgskiftande hängande kulor i oändlighet. Som betraktare personifierar man universums mitt. Hockneys teckningar fascinerade genom att tid och tålamod spenderats på en och samma landskapsväg. Sådant görs inte längre.
 
Mosse 1
 
Huvudattraktionen i vår är Richard Mosses stora dramatiska rosa fotografier och filminstallation av inbördeskrig i afrikanska Kongo. Till detta hade vi en professionell guide som talade både danska och engelska. Tack vare en speciell fotofilm som registrerar klorofyll i magentatoner, har Mosse förvandlat fasa till skönhet. Av kriget anade man från början ingenting, men efter ett tag avslöjades sanningen på sex stora filmdukar i en blackbox, allt ackompanjerat av krigsljud. Men färgerna spelade oss verkligen ett spratt. Var det något vackert vi tog del av, eller inte? 
 
mosse-2.jpg
 
Alla från bussen hittade nog sina favoritkonstnärer och favoritverk på Louisiana, få av oss besökte Louisiana för första gången. Efter fem timmar fick äventyret rundas av och vår landskapsguidande busschaufför, Kjell Johansson från Jörlanda, fick med oss hem igen. Tack Louisiana, till nästa gång!
 
Emmeli Malmqvist, medlemsutskottet Röda Sten Kulturförening